GEZONDHEIDSTIP 1: gebruik kurkuma

Kurkuma – oftewel koenjit,  Indiase geelwortel, of tarmeriek – is een specerij gewonnen uit de wortel van de plant Curcuma longa. Het is een vast bestanddeel van kerriepoeder en geeft hieraan zijn gele kleur. Medisch onderzoek heeft uitgewezen dat kurkuma onder andere ontstekingsremmend werkt. Het wordt in India gebruikt voor de behandeling van wondjes en schrammen. Kurkuma wordt in Azië gebruikt als medicijn tegen ziektes, zoals trombose en hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Onderzoek aan de Rhodesuniversiteit in Zuid-Afrika heeft de werking van het kruid bevestigd in de binding van zware metalen. Curcumine is één van de drie ontstekingsremmende stoffen die veel in geelwortel voorkomen. Deze stof beschermt de hersens tegen beschadiging door cyanide, lood en cadmium. Het bindt zich aan deze giftige metalen voordat die schade kunnen toebrengen in de hersenen. Onderzoekers denken dat door het veelvuldig gebruik van koenjit in gerechten Alzheimer in India nauwelijks voorkomt.
kurkuma